Back

Išskirtinėje vakarienėje Birštone apsilankiusi L. Radzevičienė: „Gyvenime buvo patiekalų, kurių negalėjau ragauti. Vaizduotė pasipriešino“

2023-03-15  |  10-11

Rizotas su žirneliais, iš kimčių paruošas padažas, žemoje temperatūroje keptos lašišos ir lengvai sūdyto agurko duetas, aioli puta, elnienos nugarinė su grybais, degintais porais, miso pasta ir prieskoniais praturtintu padažu – tai tik dalis skanėstų, kuriais Birštone surengtoje vakarienėje mėgavosi į ją ypatinga proga pakviesti svečiai. 


Potyrių įkvėptos vakarienės

Vienam garsiausių Lietuvoje virtuvės šefui Dariui Dabrovolskui savo meistrystę ir neišpasakytą meilę amatui deklaruoti teko ne kartą – dalyvaujant konkursuose, kuriant stebinančius ingredientų derinius, ruošiant degustacines vakarienes ar dalyvaujant nekasdieniuose projektuose.

Neseniai Birštone reziduojantis gero skonio virtuozas, pristatydamas Šiaurės Europos virtuvės variacijas, jau nustebino ne vieną gurmaną, tarp kurių buvo ir gerai žinomų žmonių. Tuomet vakare apsilankė žurnalistas ir keliautojas Vytaras Radzevičius su žmona žurnaliste Laisve Radzevičiene, TV laidų vedėjas ir kūrėjas, prodiuseris Edvardas Žičkus, kelionių maestro Rimvydas Širvinskas-Makalius, gėrimų žinovė Urtė Mikelevičiūtė ir kiti.

O naujus profesionalius sprendimus, kuriais norima nustebinti net pačius išrankiausius ragautojus, D. Dabrovolskas pateiks balandžio 1 d., kuomet vyks kiek kitokia – tapybos bei improvizacijų teatro įkvėpta vakarienė. 


Paragauti neišdrįso

„Šiauriečiai moka ruošti elnieną. Jos pirmą kartą paragavau tik pernai Norvegijoje. 2022 –  ais metais su kolegomis nemažai laiko praleidome ir kitose Šiaurės Europos šalyse, kur ragavome daug mums pažįstamų patiekalų. Tiesa, būna ir atradimų. Nežinau, ar tai  mums tikrai patiko, bet Švedijoje susidūrėme ir su kiek neįprastu jų virtuvės kūriniu – pica, ruošiama su kebabų mėsa bei gruzdintomis bulvytėmis“, – išvykose į užsienį skanautomis valgių interpretacijomis dalinosi keliautojas Rimvydas Širvinskas Makalius. 

Įdomių prisiminimų iš kelionių po Šiaurės Europą turi Laisvės ir Vytaro Radzevičių šeima. 

„Apie pūdytą žuvį nekalbėsiu - tai visiškai ne man (šypsosi). Labiausiai netikėtas produktas, kurį teko ragauti šiauriečių krašte, matyt, banginio kepsnys Islandijoje. Paragavau jo kąsnelį, daugiau valgyti neprisiverčiau - vaizduotė pasipriešino. Užtat ryklio kepsnelius suvalgiau ramiausiai - buvo tikrai labai skanu“, – apie virtuvės, kuri mūsų šalyje dar yra gana retai aptariama, subtilybes pasakoja žinoma žurnalistė, knygų autorė ir keliautojo Vytaro Radzevičiaus žmona Laisvė Radzevičienė.

Ji patikino nesanti ypatinga keistų derinių mėgėja. L. Radzevičienei labiau patinka jausti maisto skonį, atpažinti jį gryną, niekuo nepaslėptą. Žuvis, daržovės - jos favoritai. 

„Su Šiaurės Europos virtuve mes susipažinome gana seniai, dar 1991-1992 metais, kai pirmą kartą pagal kultūros mainų programą išvykome į Daniją. Mūsų bičiuliai, pas kuriuos gyvenome, gamino skaniai, tačiau maistas nuo to, ką valgome Lietuvoje, nelabai skyrėsi. Gal labiau – pateikimas“, – kalba L. Radzevičienė. 


Meistrystė – virtuvėje

Apie su lietuviška maisto kultūra artimų kraštų subtilybes pašnekovė prabilo neatsitiktinai – specialioje degustacijoje ji ir dar septynios dešimtys garbių svečių turėjo galimybę susipažinti su žinomo virtuvės šefo D. Dabrovolsko viruoziškomis improvizacijomis Šiaurės Europos tradicijų tema. 

Vakarienė, kuria mėgavosi „Moon“ svečiai ir į kurią pakvietė „Gero skonio“ klubas,  Birštone buvo ypatinga tuo, jog jai buvo sukurtas unikalus meniu, o prie kiekvieno patiekalo skrupulingai derinti gėrimai.

Renginio vedėjos Daivos Tamošiūnaitės paklaustas, kodėl būtent Šiaurės, virtuvės šefas D.Dabrovolskas teigė, jog tai tiesiog artima, o Skandinavijos šalių šefai yra itin ryškūs pasaulinėje restoranų scenoje, tad tampa įkvėpimu ir kitiems. Tačiau atidesni gurmanai galėjo pastebėti, jog tarp patiekalų ingredientų šmėkštelėjo ir Rytai – tarkime, vasabiai, kimčiai ar miso pasta. Žinoma, virtuvės komanda atidavė duoklę ir mūsų šaliai – tad lėkštėse buvo ir grybų, ir pupelių, ir žvėrienos. D.Dabrovolskas pasitelkė visą išmonę, kad nustebintų svečius ir jam tai pavyko – vakarui finišuojant virtuvės komandai dėkota audringais plojimais.

Nors vakarienės meniu ir buvo kurtas specialiai šiai progai, tai, ką ragavo svečiai, puikiai atspindėjo bendrą šio šefo braižą, a la carte meniu idėją: tai kūrybiški, įdomūs patiekalai, o juos kuriant stengiamasi kuo labiau paisyti lokalumo, sezoniškumo, estetikos lėkštėje. 


Atskleidė skonių spalvas

Ką gi skanavo „Moon“ svečiai? Vos atvykę jie buvo pasitikti su ispaniško vyno ir unikalaus itališko obuolių sulčių gėrimo taurėmis. Pirmąja pažintimi su šefo kūryba tapo šefo komplimentas – trys nedidukai, skonio pilni skirtingi kąsneliai, kuriuos lydėjo prancūziškas šampanas. 

Kaip šaltasis užkandis pristatytas švelnus ir elegantiškas žemoje temperatūroje keptos lašišos ir lengvai sūdyto agurko duetas, vienijamas, anot šefo, netgi šiek tiek į vaikystę nukeliančio padažo. Po to ragautojus pasiekė šiltas užkandis – rizotas su žirneliais, iš kimčių paruošas padažas, o derinio žvaigžde tapo kepta krevetė. Prie šių užkandžių dueto derintas Prancūziškas rislingas iš Elzaso regiono.

Karštasis užkandis tų, kas galbūt praklausė šefo pristatymą, galėjo priversti spėlioti, kas gi atkeliavo lėkštėje. O ten buvo ir pupelės, ir sraigės, saliero šaknis ir citrinos bei kaparėliai, o viską užliejo aioli puta. Prie šio užkandžio derintas drąsus ir charakteringas baltasis vynas iš Ispanijos.  

Daliai svečių neabejotina degustacinio meniu pažiba tapo karštasis patiekalas – elnienos nugarinė su grybais, degintais porais, miso pasta ir prieskoniais praturtintu padažu. Prie tokio „stipraus“ patiekalo reikia ir ryškių gėrimų – tai galėjo būti raudonasis vynas iš Ispanijos, o gal mineralinių medžiagų kupinas, bubuliukais sproginėjantis mineralinis vanduo. 

Paslaptingiausiai virtuvės šefas vakaro svečiams pristatė desertą – tai bus „Medutis“, ruoštas konkursui… Ir tai išties buvo tikras netikėtumas ir meno kūrinys lėkštėje – nieko panašaus į įprasto „Medučio“ išvaizdą, tik labai subtili ir šiuolaikiška jo interpretacija. Šį „mėnuliškos“ išvaizdos medutį lydėjo prancūziškas konjakas. 


Meno degustacija

Balandžio 1 d. „Moon“ restorane laukia dar vienas įsimintinas renginys – čia vyks meno degustaciją, kurios tema „Moteris. Vyras. Aistra“.

Vakaro metu bus patiekta trijų patiekalų restorano šefo D. Dabrovolsko vakarienė, įkvėpta tapytojos Gintarės Tilūnaitės meno parodos „Passion“ bei improvizacijų teatro „Kitas kampas“ pasirodymo.

Meno degustacijų noras, anot D. Dabrovolsko, yra sukviesti bendram pasirodymui kelis skirtingų sričių kūrėjus, kurie, vienas kito įkvėpti, galėtų gyvai pristatyti tai, kas aktualu kultūros pasaulyje. Šįkart renginio metu bus pristatyti trys G. Tilūnaitės paveikslai ir pagal juos sukurti trys patiekalai, o vakarienės „vyšnaite ant torto“, tikimasi, taps Audriaus Bružo ir Ingos Šepetkaitės improvizacijų pasirodymai.


We use cookies for smooth website performance, improving your browsing experience and marketing. By browsing, you continue to agree to the cookie save. More about cookies and how to opt out - Privacy Policy.
Agree